Referentna kamatna stopa smanjena na 11,25 posto

Bez autora
May 14 2013

Izvršni odbor Narodne banke Srbije je na današnjoj sednici odlučio da referentnu kamatnu stopu smanji za 0,50 procentnih poena i ona sada iznosi 11,25 posto. Ovu odluku Izvršni odbor je doneo imajući u vidu da su, zahvaljujući do sada preduzetim merama monetarne politike, znatno oslabili inflatorni pritisci.O tome svedoče mesečne stope inflacije, koje su, i pored nešto više inflacije u aprilu, u poslednjih šest meseci u proseku iznosile 0,25 posto.

Referentna kamatna stopa smanjena na 11,25 postoIzvršni odbor Narodne banke Srbije (NBS) je na današnjoj sednici odlučio da referentnu kamatnu stopu smanji za 0,50 procentnih poena i ona sada iznosi 11,25 posto.

Ovu odluku Izvršni odbor je doneo imajući u vidu da su, zahvaljujući do sada preduzetim merama monetarne politike, znatno oslabili inflatorni pritisci. O tome svedoče mesečne stope inflacije, koje su, i pored nešto više inflacije u aprilu, u poslednjih šest meseci u proseku iznosile 0,25 posto.

Dezinflatorni uticaj ostvaren je po osnovu smanjenja troškovnih pritisaka na cene hrane i smanjenih inflatornih očekivanja. Niska agregatna tražnja, stabilna kretanja na deviznom tržištu i zabeležen pad premije rizika zemlje, uz očekivani puni efekat do sada preduzetih mera monetarne politike, doprineće daljem padu međugodišnje inflacije. Po oceni Izvršnog odbora, međugodišnja inflacija će se vratiti u granice cilja od 4 ± 1,5 posto u poslednjem tromesečju ove godine, navodi se u saopštenju NBS.

Na mere monetarne politike u narednom periodu, po oceni Izvršnog odbora, u znatnoj meri uticaće kretanja u međunarodnom okruženju, buduća fiskalna kretanja, kao i uticaj nove poljoprivredne sezone na cene hrane.

Izvršni odbor NBS je pozitivno ocenio oporavak ekonomske aktivnosti, koji potvrđuje očekivanja o ekonomskom rastu u ovoj godini od 2 odsto, a koji će biti zasnovan pre svega na rastu izvoza.

Naredna sednica Izvršnog odbora NBS na kojoj će biti doneta odluka o referentnoj kamatnoj stopi zakazana je za 6. jun 2013. godine.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik